Berita Palsu Starbucks “Tidak Halal” Tersebar di Facebook


Di Facebook, telah tersebar semula pendedahan palsu yang menyatakan Starbucks “haram” dan ia dilarang dalam Islam.

Agensi kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab untuk Hal-Ehwal Islam (JAKIM) telah mengesahkan bahawa Starbucks memegang sijil halal rasmi.

Seorang wakil Starbucks Malaysia memberitahu AFP bahawa syarikat itu menggunakan produk yang disahkan oleh JAKIM di semua cawangan mereka.

Tokoh agama Islam yang disebut dalam hantaran tersebut, Ustaz Zahazan Mohamed, juga membantah bahawa dia membuat pendedahan palsu dan meminta pengguna media sosial untuk berhenti berkongsi perkara yang tidak pasti.

Pendedahan ini dikongsikan di Facebook pada 31 Disember 2022, bersama dengan screenshot post lain yang telah dikongsikan secara berulang-ulang di Malaysia sejak tahun 2017.

Posting tersebut menunjukkan gambar tokoh agama, Ustaz Zahazan Mohamed bersama kapsyen yang mengatakan bahawa dia menyatakan Starbucks dinyatakan “haram” di negara Asia Tenggara.

Kapsyen dalam Bahasa Melayu bagi post pada bulan Disember 2022 adalah seperti berikut:

“Terlalu ramai orang terpengaruh dengan tempat ini. Bila suatu tempat menjadi viral, semua orang akan serbu dan datang ke sana. Status halal-haram tolak tepi.”

Teks pada screenshot tertulis:

“Bye bye Starbucks … Starbucks telah dinyatakan haram! Oleh JAKIM”

Kemudian, ia menyebut item makanan dan minuman Starbucks yang didakwa mengandungi bahan-bahan yang tidak dibenarkan dalam Islam, seperti babi dan alkohol.

Bagi mengelakkan kekeliruan, kami di HalalSpy ingin mengingatkan semua pembaca agar sentiasa berhati-hati. Jangan sebarkan sesuatu berita yang tidak pasti.

Sekiranya inginkan kepastian, hubungi pihak JAKIM sendiri.

Sumber: Yahoo! News

Leave a Comment