Chilis Halal or Not? Halal atau Tidak? (Check Status JAKIM 2023)

Mesti tertanya-tanya kan, Chilis halal ke tak? Sebenarnya, kedai ini halal atau tidak? Halal or not?

Jangan risau, kami ada jawapan berkenaan status Chilis . Anda pun boleh semak dan check sendiri.

Chilis ada sijil halal JAKIM ke tak?

Berdasarkan data Halal Malaysia Directory, adakah Chilis tersenarai dan mempunyai pensijilan Halal JAKIM?

Status halal Chilis

Tidak

Jika Ya, ini bermakna:

  • Pihak T.A.S Leisure Sdn Bhd telah mendapat sijil halal daripada JAKIM
  • Namun, mungkin ada kedai atau outlet yang masih BELUM tersenarai
  • Ini kerana proses kelulusan memerlukan masa

 

Jika Tidak, ada beberapa kemungkinan:

  • Mungkin pihak T.A.S Leisure Sdn Bhd masih belum buat permohonan sijil halal lagi
  • Mungkin pihak T.A.S Leisure Sdn Bhd sudah mohon, tapi belum mendapat kelulusan lagi
  • Mungkin pihak T.A.S Leisure Sdn Bhd sengaja tak nak apply
  • Terakhir, mungkin silap kami tak jumpa kata kunci yang betul
  • Kalau salah, tolong betulkan

 

Boleh tak saya check status halal Chilis sendiri?

Chilis status halal JAKIM

Boleh.

Prosesnya pun mudah sahaja.

Hanya perlu semak di Halal Malaysia Directory.

Rajin tak rajin sahaja nak buat semakan sendiri.

Kalau anda ada data Internet, memang boleh buat sendiri.

Ikuti langkah-langkah seperti di bawah:

  1. Layari https://www.halal.gov.my/v4/
  2. Klik butang carian di bahagian Verify Halal Status
  3. Tak perlu masukkan apa-apa kata kunci
  4. Pilih negeri, antaranya:
    • Johor
    • Kedah
    • Kelantan
    • Melaka
    • Negeri Sembilan
    • Pahang
    • Pulau Pinang
    • Perak
    • Perlis
    • Selangor
    • Terengganu
    • Sabah
    • Sarawak
    • Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
    • Wilayah Persekutuan Labuan
    • Wilayah Persekutuan Putrajaya
  5. Sekadar tips, untuk negeri yang mempunyai paling banyak kedai atau outlet, pilih Selangor
  6. Akan terpapar Kategori / Skim, antaranya:
    • Syarikat
    • Hotel & Resort
    • Premis Makanan
    • Menu Makanan
    • Produk
    • Kosmetik
    • Farmaseutikal
    • Barang Gunaan
    • Rumah Sembelihan
    • Logistik
    • International
  7. Pilih Premis Makanan
  8. Sekarang, baru masukkan carian dalam kotak Verify Halal Status
  9. Contohnya, masukkan nama kedai iaitu “Chilis ” atau nama syarikat “T.A.S Leisure Sdn Bhd”
  10. Jika ada sijil halal, akan ada maklumat terpapar
  11. Jika tiada sijil halal, tidak akan keluar apa-apa
  12. Selesai

 

Chilis ini kedai apa?

Chilis ialah satu rangkaian restoran yang berasal dari Amerika Syarikat.

Antara menu Chilis ialah:

  • Appetizers
  • Salads
  • Soups & Chili
  • Vegetarian
  • Side Dishes
  • Craft Burgers
  • Sandwiches
  • Fresh Tex Beef Ribs
  • Fresh Tex Steaks
  • Fresh Mex: Mix & Match Fajitas
  • Fresh Mex: Tacos
  • Fresh Mex: Quesadillas
  • Fresh Mex Bowls
  • Fresh Mex Enchiladas
  • Chicken
  • Pastas
  • Seafood
  • Sweet Stuff

Persoalannya, Chilis halal atau tidak?

 

Chilis di bawah syarikat apa?

Untuk makluman, Chilis adalah di bawah syarikat T.A.S Leisure Sdn Bhd.

Boleh lawati laman web rasmi mereka di sini: <https://chilis.com.my/about/>

 

Boleh kongsi senarai kedai & outlet Chilis ?

Seperti dipinta, berikut ialah senarai outlet Chilis yang terkini:

Chili’s KLCC

Lot 346B, Level 3, Suria KLCC, Kuala Lumpur City Centre, 50088 Kuala Lumpur.

Operation hours

Weekdays
11am – 10pm

Weekend
11am – 10pm

Eve and public holiday
11am – 10pm

Contact info

Tel: 03 2164 1400
Fax: 03 2164 4211
Email:
[email protected]

 

Chili’s Mid Valley

Lot G(E)-12, Mid Valley Megamall Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur.

Operation hours

Weekdays
11am – 10pm

Weekend
11am – 10pm

Eve and public holiday
11am – 10pm

Contact info

Tel: 03 2287 6788
Fax: 03 2287 0788
Email:
[email protected]

 

Chili’s 1 Utama

S311, 2nd Floor, High Street, 1 Utama Shopping Centre, Lebuh Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Operation hours

Weekdays
11am – 10pm

Weekend
11am – 10pm

Eve and public holiday
11am – 10pm

Contact info

Tel: 03 7725 7277
Fax: 03 7725 4277
Email:
[email protected]
[email protected]

 

Chili’s Empire Subang

G-17, Ground Floor, Empire Shopping Gallery, Jalan SS 16/1, 47500 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Operation hours

Weekdays
11am-10pm

Weekend
11am-10pm

Eve and public holiday
11am-10pm

Contact info

Tel: 03 5631 8825
Fax: 03 5631 8819
Email:
[email protected]
[email protected]

 

Chili’s Citta Mall

G-01 & G-02, Ground Floor, Citta Mall No 1, Jalan PJU 1A/48, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan

Operation hours

Sun – Thu
11am-10pm

Fri-Sat
11am – 10pm

Eve and public holiday
11am-10pm

Contact info

Tel: 03 7832 2298
Fax: 03 7832 2293
Email:
[email protected]
[email protected]

 

Chili’s Paradigm

Lot GB01, Ground Floor, Paradigm Mall, 1, Jalan SS 7/26A, Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Operation hours

Daily
11am-10pm

Contact info

Tel: 03 7887 3298
Fax: 03 7887 2398
Email:
[email protected]
[email protected]

 

Chili’s Jaya

Lot G-19, Jaya Shopping Centre, Jalan Semangat, 46100 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Operation hours

Weekdays
11am-10pm

Weekend
11am-10pm

Eve and public holiday
11am-10pm

Contact info

Tel: 03 7931 5719
Fax: 03 7931 7941
Email:
[email protected]

 

Chili’s Sunway Velocity Mall

Lot G-37 & G-38, Ground Floor, Sunway Velocity Mall, Jalan Cheras, 55100 Kuala Lumpur.

Operation hours

Weekdays
11am – 10pm

Weekend
11am – 10pm

Eve and public holiday
11am – 10pm

Contact info

Tel: 03 9201 0006
Fax: 03 9201 6184
Email:
[email protected]

 

Chili’s Sunway Putra Mall

G-19&G-20, Ground Floor, Sunway Putra Mall 100, Jalan Putra, Chow Kit 50350 Kuala Lumpur

Operation hours

Weekdays
11am – 10pm

Weekend
11am – 10pm

Eve and public holiday
11am – 10pm

Contact info

Tel: 03 40500614
Fax: 03 40501490
Email:
[email protected]

 

Chili’s Sunway Pyramid

G1.97, Ground Floor, Sunway Pyramid, No.3, Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Operation hours

Weekdays
11am – 10pm

Weekend
11am – 10pm

Eve and public holiday
11am – 10pm

Contact info

Tel: 03 56135580
Fax: 03 56123227
Email:
[email protected]

 

Chili’s Setia City Mall

LG121, Lower Ground Floor, Setia Alam City, Persiaran Setia Dagang, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor

Operation hours

Weekdays
11am – 10pm

Weekend
11am – 10pm

Eve and public holiday
11am – 10pm

Contact info

Tel: 03 33453292
Fax: –
Email:
[email protected]

 

Chili’s Sunway Carnival

LG-67, Lower Ground, Sunway Carnival Mall. 3068, Jalan Todak, Pusat Bandar Seberang Jaya, 13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.

Operation hours

Weekdays
11am – 10pm

Weekend
11am – 10pm

Eve and public holiday
11am – 10pm

Sumber adalah daripada website Chilis di https://chilis.com.my

 

Boleh kami berikan sedikit nasihat?

Ini bukan untuk menghalang anda daripada makan dan bersantai di Chilis .

Logiknya cukup mudah.

Sekiranya keputusan carian di Halal JAKIM berkenaan sijil halal Chilis ialah Ya, tidak perlu rasa was-was lagi. Silalah makan dengan tenang hati.

Namun, jika keputusan carian di Halal JAKIM berkenaan sijil halal Chilis ialah Tidak, anda perlu lebih berhati-hati. Jangan makan sesuka hati.

Sekadar berkongsi, kita sebagai orang Islam, elakkan buat anggapan begini:

  • Kalau ada orang pakai tudung dalam kedai, terus ingat halal
  • Kalau ada pekerja yang pakai tudung, terus ingat kedai itu halal
  • Jangan ingat No Pork, No Lard itu terus boleh makan

Adalah menjadi tanggungjawab kami untuk berkongsi dengan anda. Benar, itu tekak anda yang terasa nak makan Chilis .

Duit pun, duit anda sendiri. Tapi, tak salah kan kalau kami menasihati?

 

Macam mana nak contact Chilis untuk saya tanya mereka sendiri?

Kalau was-was, dipersilakan hubungi T.A.S Leisure Sdn Bhd.

Itu lebih baik.

Boleh PM Chilis di Facebook, DM di Instagram, email ataupun telefon pejabat mereka.

Kalau dah ada jawapan, kongsikan dengan kami.

 

Akhir kata

Diharapkan agar persoalan berkenaan Chilis halal ke tak sudah terjawab.

Ingat, mencari yang halal itu wajib.

Hati-hati dalam memilih restoran atau kedai makan.

Takkan mati kelaparan kalau tak dapat makan Chilis .

Semoga Allah lindungi kita daripada perkara-perkara yang haram.

Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita semua.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment