Kenapa Sijil Halal Penting di Malaysia?


Sijil halal adalah aspek penting dalam industri makanan di Malaysia. Apa tidaknya, majoriti penduduk Malaysia adalah Melayu Muslim. Dengan adanya sijil halal JAKIM ini, ia dapat memastikan bahawa produk makanan dan bahan-bahan memenuhi syarat-syarat dan peraturan dalam agama Islam.

Tentulah juga, ia sesuai dimakan oleh masyarakat Muslim. Sijil ini tidak hanya bermanfaat bagi pengguna Muslim tetapi juga memberi makluman kepada non-Muslim yang mungkin kurang cakna. Secara tidak langsung, ia memeriahkan lagi pembangunan industri makanan halal di negara ini.

Kenapa Sijil Halal Penting?

Tuntutan Agama

Ini bukan perkara main-main. Sijil halal itu penting kerana ia dapat memastikan bahawa produk makanan dan bahan-bahan yang digunakan mematuhi prinsip-prinsip Islam dan sesuai untuk dimakan oleh majoriti penduduk Muslim di Malaysia.

Ini penting kerana agama Islam menetapkan beberapa batasan pemakanan seperti larangan memakan daging khinzir, arak, binatang yang tidak disembelih dengan betul dan macam-macam lagi.

Sijil halal juga memberikan jaminan bahawa produk makanan tidak mengandungi bahan-bahan terlarang dan mengikuti garis panduan yang ditetapkan oleh Islam.

 

Meningkatkan Keyakinan Pengguna

Dengan adanya sijil halal, ia dapat memberikan jaminan kepada pengguna Muslim bahawa makanan yang mereka makan memenuhi syarat-syarat agama dan bebas dari bahan-bahan terlarang.

Ini meningkatkan keyakinan mereka dalam industri makanan dan memastikan apa yang diperintahkan oleh Allah itu dipatuhi.

 

Keselamatan dan Kualiti Makanan

Untuk mendapatkan sijil halal JAKIM, ia adalah satu proses yang panjang.

Walau bagaimanapun ia berbaloi kerana sijil ini dapat mengesahkan bahawa proses pembuatan makanan sesuatu syarikat mematuhi standard yang baik dan bersih.

Bukan itu sahaja, ia turut memastikan keselamatan dan kualiti produk makanan terjaga.

Ini membantu memelihara kualiti makanan dan memastikan bahawa proses pembuatan tidak merbahaya kepada kesihatan manusia atau haiwan.

 

Menyokong Identiti Islam

Membantu menjaga identiti dan nilai-nilai agama masyarakat Muslim.

Sijil halal membantu melestarikan budaya dan nilai-nilai Islam dan memastikan bahawa mereka tidak terganggu.

 

Membangun Keyakinan dalam Industri Makanan

Menunjukkan bahawa pengeluar makanan berkomitmen untuk memenuhi keperluan masyarakat Muslim dan membangunkan keyakinan dalam industri.

Ini meningkatkan keyakinan masyarakat Muslim dalam industri makanan dan mempromosikan pertumbuhan dan pembangunan.

 

Mempromosikan Pertumbuhan Ekonomi

Mendorong pertumbuhan industri makanan halal dan berkontribusi terhadap pembangunan ekonomi Malaysia.

Seiring dengan meningkatnya permintaan terhadap makanan halal, industri tersebut juga mengalami pertumbuhan dan pembangunan.

Ini secara tidak langsung dapat mencipta peluang kerja dan membantu memperkasakan sektor ekonomi.

 

Akhir kata

Diharapkan agar perkongsian kenapa sijil halal JAKIM itu penting dapat menjawab persoalan anda. Kalau masih kurang jelas dengan konsep halal, boleh rujuk Wikipedia untuk bacaan santai atau hubungi terus JAKIM.

Ia memastikan bahawa produk makanan memenuhi syarat-syarat Islam dan sesuai untuk dimakan oleh masyarakat Muslim. Jika mahu makan di mana-mana premis, tidak akan rasa ragu-ragu jika mereka mempunyai sijil halal.

Sijil halal juga memberikan jaminan kepada konsumen bahawa makanan tersebut selamat dan berkualiti, membantu melestarikan identiti Islam dan membangun keyakinan dalam industri makanan. Selain itu, ia juga mempromosikan pertumbuhan ekonomi dan mencipta peluang kerja.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment