Bananabro Halal atau Tidak? (Semak Status JAKIM 2023)

Nampak macam sedap pula nasi daun pisang. Tengok ramai orang beratur. Yang pakai tudung pun ada. Mesti pernah terdetik kan, apa status Bananabro sebenarnya? Halal ke tak? Haram atau tidak? Halal or not?

Jangan risau, anda tidak keseorangan. Kami akan kongsikan maklumat berkenaan Bananabro yang anda pun boleh semak dan check sendiri.

Bananabro ini kedai apa?

Bananabro ialah satu jenama tempatan yang popular dengan hidangan nasi daun pisang atau banana leaf.

Selalunya, bisnes kedai nasi daun pisang dijalankan oleh peniaga bukan Muslim.

Bagaimana dengan Bananabro? Halal atau tidak?

 

Bananabro di bawah syarikat apa?

Untuk makluman, Bananabro adalah di bawah syarikat HTFU Restaurants Sdn Bhd.

Boleh lawati laman web rasmi mereka di sini: https://www.bananabro.com.my/about-us/

 

Jadi, Bananabro halal ke tak?

Soalan “Is Bananabro halal?” memang selalu sangat ditanya. Menurut data Halal JAKIM seperti di atas, adakah Bananabro tersenarai?

Ini jawapannya:

Status halal Bakers Cottage

Ya

Bananabro halal JAKIM status

Jika Ya, ini bermakna pihak HTFU Restaurants Sdn Bhd telah mendapat sijil halal daripada JAKIM. Tiada lagi keraguan.

Jika Tidak, mungkin pihak HTFU Restaurants Sdn Bhd masih belum buat permohonan sijil halal lagi. Mungkin belum mohon atau mungkin mereka sengaja tak nak apply. Ada keraguan di sini.

 

Boleh tak saya check status halal Bananabro sendiri?

Boleh.

Prosesnya pun mudah sahaja.

Hanya perlu semak di Halal Malaysia Directory.

Rajin tak rajin sahaja nak buat semakan sendiri.

Kalau anda ada data Internet, memang boleh buat sendiri.

Ikuti langkah-langkah seperti di bawah:

  1. Layari https://www.halal.gov.my/v4/
  2. Klik butang carian di bahagian Verify Halal Status
  3. Tak perlu masukkan apa-apa kata kunci
  4. Pilih negeri, antaranya:
    • Johor
    • Kedah
    • Kelantan
    • Melaka
    • Negeri Sembilan
    • Pahang
    • Pulau Pinang
    • Perak
    • Perlis
    • Selangor
    • Terengganu
    • Sabah
    • Sarawak
    • Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
    • Wilayah Persekutuan Labuan
    • Wilayah Persekutuan Putrajaya
  5. Sekadar tips, untuk negeri yang mempunyai paling banyak kedai atau outlet, pilih Selangor
  6. Akan terpapar Kategori / Skim, antaranya:
    • Syarikat
    • Hotel & Resort
    • Premis Makanan
    • Menu Makanan
    • Produk
    • Kosmetik
    • Farmaseutikal
    • Barang Gunaan
    • Rumah Sembelihan
    • Logistik
    • International
  7. Pilih Premis Makanan
  8. Sekarang, baru masukkan carian dalam kotak Verify Halal Status
  9. Contohnya, masukkan nama kedai iaitu “Bananabro ” atau nama syarikat “HTFU”
  10. Jika ada sijil halal, akan ada maklumat terpapar
  11. Jika tiada sijil halal, tidak akan keluar apa-apa
  12. Selesai

 

Boleh kongsi senarai outlet Bananabro?

Sekiranya keputusan carian di Halal JAKIM berkenaan sijil halal Bananabro ialah Ya, tak perlu was-was lagi. Silalah makan dengan tenang hati.

Namun, jika keputusan carian di Halal JAKIM berkenaan sijil halal Bananabro ialah Tidak, sila fikir dengan akal dan hati.

Adalah menjadi tanggungjawab kami untuk berkongsi. Benar, itu tekak anda yang terasa nak makan Bananabro. Duit pun, duit anda sendiri. Tapi, tak salah kan kalau kami menasihati?

Apa-apa pun, ini adalah senarai outlet Bananabro buat masa ini yang kami ambil dari laman web mereka:

Alor Setar

12-C, Jalan Istana Kuning,
Bandar Alor Setar,
05200 Alor Setar, Kedah

 

Berjaya Time Square

Berjaya Times Square, LG-59B,
Jalan Imbi, Imbi,
55100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

 

Cheras Leisure Mall

Leisure Mall Complex, L1-60A, 1st Floor,
Jalan Manis 6, Taman Segar, Taman Gemilang,
56100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

 

Damansara Uptown

103, Jalan SS 21/37,
Damansara Utama, 47400
Petaling Jaya, Selangor
Kota Damansara
25-1 Jalan PJU 5/9
Dataran Sunway, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor

 

IOI City Mall

LG71 IOI City Mall,
62502 Putrajaya,
Wilayah Persekutuan Putrajaya

 

Sri Petaling

51, Jalan Radin Tengah,
Bandar Baru Sri Petaling,
57000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

 

The Gardens Mall

Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City,
59200 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

 

Wangsa Walk Mall

G-05 Wangsa Walk Mall,
Jalan Wangsa Perdana 1, Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

 

Perth, Australia

1/955 Albany Hwy,
East Victoria Park WA 6101,
Australia

Boleh saya hubungi Bananabro untuk tanya mereka sendiri?

Boleh, tak ada masalah.

Boleh PM di Facebook atau DM di Instagram.

Kalau dah ada jawapan, kongsikan dengan kami.

 

Ada review Bananabro tak?

Boleh tengok video ini:

 

Akhir kata

Diharapkan agar persoalan berkenaan Bananabro halal ke tak sudah terjawab.

Sekadar nasihat, hati-hati dalam memilih restoran atau kedai makan yang diragui statusnya.

Apa yang kita makan akan jadi darah daging.

Tak mati pun kalau tak makan Bananabro.

Makanlah apa-apa sahaja, asalkan halalan toyyiban.

Semoga semua amalan kita diterima Allah.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment