Garage 51 Halal atau Tidak? Halal or Not? (Semak Status JAKIM 2023)

Mesti tertanya-tanya kan, Garage 51 halal ke tak? Sebenarnya, kedai ini halal atau tidak? Halal or not?

Jangan risau, kami ada jawapan berkenaan status Garage 51 . Anda pun boleh semak dan check sendiri melalui laman web halal JAKIM.

Garage 51 ada sijil halal ke tak?

Maklumat berkaitan pensijilan halal ini adalah berdasarkan data daripada Halal Malaysia Directory.

Jadi, adakah Garage 51 tersenarai dan mempunyai pensijilan Halal JAKIM?

Jawapannya ialah:

Status halal Garage 51

Tidak

Jika jawapannya ialah Tidak, ada beberapa kemungkinan:

  • Mungkin pihak CS Fifty One Sdn Bhd masih belum buat permohonan sijil halal lagi
  • Mungkin pihak CS Fifty One Sdn Bhd sudah mohon, tapi belum mendapat kelulusan lagi
  • Mungkin pihak CS Fifty One Sdn Bhd sengaja tak nak apply
  • Terakhir, mungkin juga silap kami tak jumpa kata kunci yang betul
  • Kalau salah, tolong betulkan

 

Boleh tak saya check status halal Garage 51 sendiri?

Boleh.

Kami mengalu-alukan anda buat semakan untuk kepastian sendiri.

Prosesnya pun mudah sahaja.

Hanya perlu semak di Halal Malaysia Directory.

Rajin tak rajin sahaja.

Ikuti langkah-langkah seperti di bawah:

  1. Layari https://www.halal.gov.my/v4/
  2. Klik butang carian di bahagian Verify Halal Status
  3. Tak perlu masukkan apa-apa kata kunci
  4. Pilih negeri, antaranya:
    • Johor
    • Kedah
    • Kelantan
    • Melaka
    • Negeri Sembilan
    • Pahang
    • Pulau Pinang
    • Perak
    • Perlis
    • Selangor
    • Terengganu
    • Sabah
    • Sarawak
    • Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
    • Wilayah Persekutuan Labuan
    • Wilayah Persekutuan Putrajaya
  5. Sekadar tips, untuk negeri yang mempunyai paling banyak kedai atau outlet, pilih Selangor
  6. Akan terpapar Kategori / Skim, antaranya:
    • Syarikat
    • Hotel & Resort
    • Premis Makanan
    • Menu Makanan
    • Produk
    • Kosmetik
    • Farmaseutikal
    • Barang Gunaan
    • Rumah Sembelihan
    • Logistik
    • International
  7. Pilih Premis Makanan
  8. Sekarang, baru masukkan carian dalam kotak Verify Halal Status
  9. Contohnya, masukkan nama kedai iaitu “Garage 51 ” atau nama syarikat “CS Fifty One Sdn Bhd”
  10. Untuk carian lebih meluas, boleh search “garage” atau “51” juga
  11. Jika ada sijil halal, akan ada maklumat terpapar
  12. Jika tiada sijil halal, tidak akan keluar apa-apa
  13. Selesai

Garage 51 ini kedai apa?

Garage 51 ialah satu tempat makan yang diinspirasikan dari Melbourne, Australia.

Sebagai kafe hipster yang memenangi pelbagai anugerah, mereka menyediakan makanan yang dikatakan sedap-sedap belaka.

Garage 51 juga bukan sekadar tempat makan semata-mata. Ia juga menjadi port lepak anak-anak muda untuk bersantai sambil berjumpa kawan-kawan.

Persoalannya, Garage51 halal atau tidak?

 

Garage 51 di bawah syarikat apa?

Untuk makluman, Garage 51 adalah di bawah syarikat CS Fifty One Sdn Bhd.

Data ini kami perolehi daripada whois MYNIC yang didaftarkan atas domain garage51.com.my.

Mohon betulkan kami jika maklumat ini tidak benar.

Boleh lawati laman web rasmi mereka di sini: https://www.garage51.com.my

 

Boleh kongsi senarai kedai & outlet Garage 51 ?

Seperti dipinta, berikut ialah senarai outlet Garage 51 yang terkini:

51, Jalan PJS 11/9, Bandar Sunway , Petaling Jaya, Malaysia

Sumber adalah daripada website Garage 51 di https://www.garage51.com.my

 

Boleh kami berikan sedikit nasihat?

Ini bukan untuk menghalang anda daripada makan dan bersantai di Garage 51 .

Logiknya cukup mudah.

Sekiranya keputusan carian di Halal JAKIM berkenaan sijil halal Garage 51 ialah Ya, tidak perlu rasa was-was lagi. Silalah makan dengan tenang hati.

Namun, jika keputusan carian di Halal JAKIM berkenaan sijil halal Garage 51 ialah Tidak, anda perlu lebih berhati-hati. Jangan makan sesuka hati.

Sekadar berkongsi, kita sebagai orang Islam, elakkan buat anggapan begini:

  • Kalau ada orang pakai tudung dalam kedai, terus ingat halal
  • Kalau ada pekerja yang pakai tudung, terus ingat kedai itu halal
  • Jangan ingat No Pork, No Lard itu terus boleh makan

Adalah menjadi tanggungjawab kami untuk berkongsi. Benar, itu tekak anda yang terasa nak makan Garage 51 .

Duit pun, duit anda sendiri. Tapi, tak salah kan kalau kami menasihati?

 

Macam mana nak contact Garage 51 untuk saya tanya mereka sendiri?

Kalau was-was, dipersilakan hubungi CS Fifty One Sdn Bhd.

Itu lebih baik.

Boleh PM Garage 51 di Facebook, DM di Instagram, email ataupun telefon pejabat mereka.

Kalau dah ada jawapan, kongsikan dengan kami.

  • https://web.facebook.com/Garage51MY/
  • https://www.instagram.com/garage51my/
  • [email protected]
  • 03-5612 5618

 

Akhir kata

Diharapkan agar persoalan berkenaan Garage 51 halal ke tak sudah terjawab.

Ingat, mencari yang halal itu wajib.

Hati-hati dalam memilih restoran atau kedai makan.

Tak mati pun kalau tak makan di Garage 51.

Makanan lain pun banyak juga.

Semoga Allah lindungi kita daripada perkara-perkara yang haram.

Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita semua.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment